Francja i Niemcy od kuchni

Ostatnie dni czerwca sprzyjały ciekawym pomysłom i oryginalnym inicjatywom. Grupa klas pierwszych ucząca się języka francuskiego przygotowała Święto Kuchni Francuskiej, a grupa języka niemieckiego zorganizowała Dzień Kuchni Krajów Niemieckojęzycznych. Po przygotowaniu potraw uczniowie nie tylko sami kosztowali francuskich i niemieckich przysmaków, ale do degustacji zaprosili kolegów z drugiej grupy.

Amatorzy kuchni francuskiej mogli poznać smak naleśników bretońskich z mąki gryczanej, zwanych galettes, smażonych przez uczennice. Uczestnicy delektowali się również chrupiącymi bagietkami, pięcioma rodzajami serów francuskich, pasztetem z wątróbek kaczych oraz konfiturami z fig i moreli.Wśród specjałów kuchni niemieckiej znalazły się przygotowywane na miejscu kiełbaski ( Bratwurst, Currywurst ) oraz sałatki. Na deser można było skosztować wybornych ciast w „wiedeńskiej kawiarni” ( np. Sachertorte ).

Uczniom bardzo spodobał się pomysł poznawania kultury krajów niemieckojęzycznych „od kuchni”, dlatego wraz z nauczycielkami języka niemieckiego – p. A. Rogozińską i francuskiego – p. J. Orłowską-Lopo planują podobne zajęcia w przyszłym roku szkolnym.

Invalid Displayed Gallery

 

 

Pin It on Pinterest

Skip to content